RESIPI DOH TEPUNG
BAHAN-BAHANNYA
1 kg tepung gandum biasa
3 cawan garam halus
4 cawan air
CARA PENYEDIAAN
1. Adunkan ke dalam bekas bahan-bahan seperti tepung gandum, garam, minyak masak dan digaul rata.
2. Masukkan air dan gaul hingga sebati( minyak masak adalah untuk mengelakkan doh dari menjadi keras.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil mengikut jumlah warna yang disediakan.
4. Gaulkan pewana makanan dengan doh tadi hingga sebati.
Uli hingga lembut.
Uli hingga lembut.
6. Doh sedia di gunakan untuk aktiviti Kraf Tradisional.
Contoh : Buyung, Tembikar , pasu dll.....
2 ulasan:
Salam..
Good idea & menarik..ble jimat kos berbanding beli plastisin..tpi nak tnya..brapa lama tepung doh ni boleh bertahan lembut, sebelum menjadi keras?...
terima kasih.....dapat idea yang kekeringan
Catat Ulasan