Klik2

DOH TEPUNG DSV

RESIPI DOH TEPUNG

BAHAN-BAHANNYA
1 kg tepung gandum biasa
3 cawan garam halus
4 cawan air

1 cawan minyak masak


pewarna makanan/bancho

CARA PENYEDIAAN
1. Adunkan ke dalam bekas bahan-bahan seperti tepung gandum, garam, minyak masak dan digaul rata.

2. Masukkan air dan gaul hingga sebati( minyak masak adalah untuk mengelakkan doh dari menjadi keras.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil mengikut jumlah warna yang disediakan.

4. Gaulkan pewana makanan dengan doh tadi hingga sebati. 
Uli hingga lembut.






5. Doh yang telah siap boleh disimpan ke dalam bekas kedap udara. 

6. Doh sedia di gunakan untuk aktiviti Kraf Tradisional.
Contoh : Buyung, Tembikar , pasu dll.....







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 ulasan:

Awanama berkata...

Salam..
Good idea & menarik..ble jimat kos berbanding beli plastisin..tpi nak tnya..brapa lama tepung doh ni boleh bertahan lembut, sebelum menjadi keras?...

Awanama berkata...

terima kasih.....dapat idea yang kekeringan

Catat Komen